Banana cream pie

Riktigt smarrig amerikansk paj!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Mördeg:
  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 ekologiskt ägg
  • 1/2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 1 burk kondenserad mjölk (400 g)
  • 1 st färsk vaniljstång
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl tjock grekisk yoghurt 10 %
  • 3 st bananer
  • Kanderade nötter:
  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl valnötter
  • 0.5 st ekologisk äggvita
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Gör så här

  1. Mördeg:
  2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  3. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis gått ihop. Knåda inte.
  4. Täck degen med plastfilm och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  5. Kolasås:
  6. Koka en kolasås av kondenserad mjölk. Lägg konservburken (oöppnad) i en kastrull med vatten. Koka i 1 ½ till 2 timmar, fyll på mera vatten efter behov så att den hela tiden är täckt.
  7. Låt burken svalna.
  8. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut mördegen och klä en pajform. Nagga bottnen av mördegen med en gaffel.Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddningen. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene.
  9. Låt pajskalet svalna.
  10. Fyllning:
  11. Dela och skrapa fröna ur vaniljstången. Vispa vaniljfrön med grädde och vänd samman med yoghurt.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Kanderade nötter:
  14. Blanda mandel och nötter med lätt uppvispad äggvita. Skaka nötterna med strösocker och kanel. Rosta dem utspridda på en plåt med bakplåtspapper i cirka 10 minuter.
  15. Låt svalna helt.
  16. Montering:
  17. Blanda gräddyoghurten med 2/3 av kolasåsen och skeda upp blandningen över pajbotten.
  18. Ringla över resten av kolasåsen.
  19. Skiva bananerna på längden och lägg dem över fyllningen.
  20. Strö över grovt hackade kanderade nötter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…