Bananknäckpaj med nötter

Mumsig!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 bananer
  • 100 g nötter
  • Pajskal:
  • 100 g smör
  • ½ dl råsocker
  • 1 dl havregryn (gärna fullkorns-)
  • 2 dl vetemjöl
  • Knäcksmet:
  • 100 g smör
  • 1 3/4 dl råsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3/4 dl vetemjöl

Gör så här

  1. * Sätt ugnen på 200 grader.
  2. * Börja med pajskalet.
  3. * Smält smöret. Rör först i sockret sedan havregryn och mjöl.
  4. * Rör ihop till en tjock deg.
  5. * Tryck ut den tunt i en pajform, grädda mitt i ugnen 10 min.
  6. * Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull.
  7. * Tillsätt socker, grädde och mjölk.
  8. * Vispa i mjölet.
  9. * Låt sjuda 5 min under omrörning tills smeten tjocknar lite.
  10. * Halvera bananerna på längden, grovhacka nötterna.
  11. * Fördela bananerna i pajskalet.
  12. * Strö över nöthacket och häll på knäcksmeten.
  13. * Grädda mitt i ugnen 20-25 min.
  14. * När smeten börjar bubbla lite och har fått fin färg, ta ut den.
  15. Pajen får en alldeles speciell smak av råsockret, så byt helst inte ut det mot vitt socker.
  16. Gott med lite glass till?

Kommentarer

Tar ca 40 minuter att tillaga, 10 minuter att äta en bit, en livstid att förbränna den. Nu är det ca en kvart kvar på gräddnignen i ugnen och blir den lika god som det verkar får min älskling acceptera att jag kommer ha "kärlekshandtag" när jag blir äldre. hehe
Låter supergod, tack för flera fina recept :)
Hej! Denna paj går inte att beskriva med ord, den måste smakas för att förstå! Sambon och jag njööööt, han var helt tyst och bara log, så god är den! Vi hade vaniljglass till! Jag måste tacka för ett recept där man kan byta ut alla laktosprodukter till laktosfria, jag använde Keiju fast margarin, funkar mkt bättre än Mildas flytande (bägge är laktosfria)! Glassen vi åt till var gjord av Tofuline! Givetvis får du MVG och högsta betyg av mig/Kram Linda
Denna måste bara testas även om jag inte är så förjust i banan som det är så tycker jag att varma bananer är ljuvligt... och man kan säkert byta ut bananen mot päron eller något... vad tror du?

Liknande recept