Barbros kanelgömmor

Ett trevligt alternativ till den klassiska kanelbullen som har blivit en favorit både bland stora och små. Grundreceptet är tänkt att bli 24 st, men då blir de ganska stora. Tycker det blir mera lagom om man dubblar antalet stället. Perfekt till kanelbullens dag, eller varför inte en helt vanlig dag då man bara blir sugen på något gott?

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • (1 tsk kardemumma) valfritt
  • 2 dl strösocker
  • ca 12 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kanel
  • 100 g riktigt mjukt smör
  • Uppvispat ägg till pensling

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunken. Smält smöret och blanda med mjölken till 35-37°C. Rör ner i jästen så den löses helt. Tillsätt äggen, salt, ev kardemumma, socker och 9 dl mjöl. Arbeta ihop till en ganska lös med hanterbardeg, ha i mer mjöl tills degen precis släpper skålens kant. Jäs i ca 35 min till dubbel storlek.
  2. Blanda socker, vanilj och kanel. Ta upp och knåda degen. Dela på mitten och kavla ut två tunna längder på ca 20x75 cm. Bred ut smöret på deglängderna, strössla kanelsocker på och rulla ihop till längder.
  3. Skär ca 6 cm breda bitar och tryck hårt mitt på med kavelns pinne (eller likanande). Lägg över försiktigt på plåtar med bakpapper och jäs 35-40 min under duk.
  4. Pensla kanelgömmorna med ägg och grädda mitt i ugnen i 250°C, 8-9 min.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…