Berlinermunkar (äppelmunkar)

Icke munkformade äppelmunkar

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • ½ tsk salt
  • ½ dl socker
  • 1 ägg
  • 7 - 8 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 1 - 1½ dl äppelmos (sylt eller vaniljkräm fuknar också)
  • Fritering:
  • 1 kg kokosfett
  • Garnering:
  • strösocker
  • ev . malen kanel

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken (ska vara fingervarmt 37°C). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Jäs degen i 30-­40 min under bakduk.
  3. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma degen till en rulle. Dela den i ca 25 lika stora bitar, rulla dem till bullar och kavla ut dem till små runda kakor. Lägg en klick mos (eller sylt/vaniljkräm) mitt på varje kaka. Vik upp kanterna över klicken och nyp ihop dem. Lägg bullarna med skarven ner på en mjölad handduk.
  4. Hetta upp kokasfettet till ca 180°C, använd hushållstermometer. Lägg i några munkar i taget, med skarven upp. Fritera dem gulbruna vilket tar ca 5 min. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla munkarna medan de är varma i socker, ev blandat med kanel. Munkarna är godast lite ljumma.

Kommentarer

Kanon goda munkar. Anna 43 år
mm låter gott=)=)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Smörig & storslagen fransk chardonnay
98 kr