Berlinermunkar

Recept av Mat-Tina

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1,75 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 4 dl specialvetemjöl
  • 4 dl specialvetemjöl
  • 8 äggulor
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 apelsin eller citron, rivet skal från (kan uteslutas)
  • 150 g smör, mjukt
  • 2 liter matolja, till fritering
  • 3 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk kanel, att rulla de friterade munkarna i
  • 1 st skårad vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 5 äggulor
  • 1½ dl socker
  • 3 msk maizena
  • ½ dl punsch (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Munkarna:
  2. Blanda ingredienserna till deg 1 (häll i mjölet lite i taget) och arbeta degen tills den blir elastisk. Låt deg 1 jäsa till dubbel storlek under plastfilm i
  3. 20-30 minuter.
  4. Tillsätt alla ingredienserna i deg 2 till deg 1 (häll i mjölet och smöret lite åt gången). Arbeta degen tills den blir elastisk och glansig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 20-30 minuter. Tryck till med knogarna på den jästa degen så att den faller ihop och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter under plastfilm.
  5. Dela degen i bitar (ca 25 g vardera) och rulla bitarna till runda bullar. Lägg bullarna på en mjölad handduk. Täck dom men en annan handduk och låt dom jäsa till dubbel storlek i en timme.
  6. Fritera munkarna i 180 gradig olja 2 minuter på varje sida. Tag upp dom och låt dom rinna av på ett hushållspapper. Rulla dom i socker- och kanelblandningen.
  7. Fyll en sprits med vaniljkräm och tryck in lite kräm i dom nygräddade munkarna.
  8. Vaniljkräm:
  9. Koka upp mjölken och vaniljstången. Rör ihop äggulor, socker och maizena. Häll hälften av den kokande mjölken över äggsmeten och rör om.
  10. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt krämen koka under kraftig vispning tills den blir tjock (4-5 minuter). Sila krämen och låt den svalna under plastfilm. När den har svalnat smaksätts den eventuellt med punsch.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…