Bert Karlssons smala semlor

Rätt god och lite nyttigare

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl havremjölk eller sojamjölk 37 grader varmt
  • 7 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • honung efter smak
  • 75 g smör
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • mandelmassa
  • grädde

Gör så här

  1. 1. Blanda jäst , havredryck och smält smör. Sedan blanda mjöl till det blir ett deg. Knåda det till en fin deg.
  2. 2. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter. När du rullat bullarna, lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. 3. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter.
  4. 4. När bullen har svalnat skär du av ett lock på den. Ta ut lite av innehållet.
  5. 5. Riv mandelmassa och blanda med lite grädde för att göra den lite mer krämig.
  6. 6. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en klick i varje bulle. Lägg på locket.

Kommentarer

Gör mandelmassan på klassiskt vis med mandel, mjölk och urgröpet. Det blir mumsfilibaba! Annars var det superbra recept!
Här har ni fyllningen... 100 g sötmandel honung eller agavesirap efter tycke Inkråmet av bullen 3/4 dl grädde Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en klick i varje. Lägg på locket. Ät och njut!
Original fyllningen är hackad madel och honung, mängd efter tycke och smak. Kör detta i matberedaren tills det får önskad konsistens (felstavat ser det ut som).
Du har inte original fyllningen oxå? Den var ju en nyttigare variant vill jag minnas...

Liknande recept