Blåbärskaka med strössel

Friska blåbåär och vaniljsmakande strössel gör detta pizzaliknande vetebröd till en god och läcker dessert. Servera den gärna med en liten klick vaniljglass.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g smör eller margarin
  • 1½ dl mjölk
  • 1/4 pkt jäst, 12,5 g
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt
  • Ca 3½ dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 2-3 dl färska eller frysta blåbär, ca 150 g
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • Strössel:
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

  1. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant.
  4. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Gör fyllningen. Blanda blåbär, socker och potatismjöl i en skål.
  6. Gör strösslet. Hacka samman matfett, mjöl, florsocker och vaniljsocker, gärna i matberedare.
  7. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg den på en bakpappersklädd plåt. Vik upp en cirka 2 cm bred kant runtom rundeln.
  8. Strö blåbärsfyllningen och strösslet över kakan. Grädda den mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt kakan svalna något.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…