Blåbärspaj

Blåbärspaj serverad med vaniljsås är fantastiskt gott. Prova detta recept om du vill ha en god efterrätt!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • knappt 1 dl socker
  • ½ tsk bakpulver
  • 150 g margarin eller smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning:
  • 3 dl blåbär (1 pkt ca 225 g frysta blåbär är lagom)
  • ½ dl socker

Gör så här

  1. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Skär matfettet i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.
  2. Arbeta snabbt samman degen. Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.
  3. Tryck ut halva degen i en pajform ca 15-20 cm i diameter.
  4. Grädda den i 175°C i ca 8 min.
  5. Fyll pajskalet med blåbär och strö över socker.
  6. Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.
  7. Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.
  8. Grädda pajen i 175°C i ca 20 minuter mitt i ugnen.

Kommentarer

Gjorde lite fel la blåbären före man skulle lägga degen i ungnen :(
Gjorde denna pajen idag. Riktigt gott blev det. Aningen för mycket smör i degen bara tror jag, den blev aningen svårhanterlig. Sockret som skulle strös på bären blandade jag upp med nästan 2 msk potatismjöl, vilket resulterade i en stadig fyllning som inte blev rinnig.
Den här blåbärspajen är så god! En av mina favvisar...
Varför finns detta receptet med under GI-recept?? Det är väl inte GI någonstans? :P
Väldigt gott! Dock lite för mycket matfett. Jag tog dessutom lite potatismjöl och skakade runt med blåbären i en påse, men det blev rätt blött ändå, så lite mera nästa gång...

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…