Blåbärspaj med citrontimjan

Den här pajen är saftig, fruktig och inte alltför söt. Den passar perfekt som mellanmål eller varför inte servera pajen på brunschbordet en söndag?

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 2 dl vetemjöl
  • 50 g kallt smör i bitar
  • 1 nypa salt
  • 1 msk farinsocker
  • 3 msk vatten
  • Fyllning:
  • 4 dl lätt kesella
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1½ msk sherry
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 kvistar citrontimjan eller ½ tsk rivet lime- eller citronskal
  • 200 g frysta blåbär
  • Garnering:
  • Florsocker

Gör så här

  1. Börja med bottnen:
  2. Blanda mjöl, smör, salt, farinsocker och vatten i en skål. Arbeta samman till en deg. Forma degen till en boll, vira in den i plastfolie och låt den vila 1 timma i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smörj en springform, 22-24 cm i diameter. Kavla ut degen till en rund platta. Klä formen med degen och se till så att den når minst 3 cm upp på kanten.
  4. Nagga pajdegen med en gaffel och fyll eventuellt pajen med torkade ärter så att kanten inte faller ihop.
  5. Förgrädda pajskalet i ugnen 12 minuter. Öka sedan ugnsvärmen till 225 grader.
  6. Gör fyllningen:
  7. Blanda kesella, ägg, strösocker, vaniljsocker, sherry och potatismjöl i en skål.
  8. Skölj citrontimjankvistarna, ta av bladen och hacka dem fint. Blanda ner citrontimjanhacket i smeten.
  9. Häll fyllningen i pajskalet och lägg blåbären i ett jämnt lager ovanpå. Grädda 40-45 minuter, pajen är klar när ovansidan är gyllene. Ta ut pajen och låt den svalna. Sikta över florsocker före servering.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Smörig & storslagen fransk chardonnay
98 kr