Blåbärsrutor i långpanna

Härliga blåbärsrutor som du snabbt och enkelt gör i en långpanna.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2½ dl mjölk
  • 75 g rumsvarmt smör eller margarin
  • ¾ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Ca 6½ dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1 tsk potatismjöl
  • 2½ msk råsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl blåbär
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt den. Rör om tills jästen är upplöst.
  2. Klicka ner matfettet. Tillsätt socker och vaniljsocker. Blanda ner vetemjöl och arbeta samman till en smidig men ganska lös deg.
  3. Smörj en liten långpanna som mäter ca 22*32 cm med matfettet, eller klä med bakplåtspapper. Klicka ut degen i formen och jämna till ytan. Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek ca 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Strö potatismjöl, råsocker och vaniljsocker över blåbären och rör om försiktigt.
  5. Vispa upp ägget lätt och pensla ytan på det färdigjästa brödet. Strö över bär blandningen och därefter pärlsockret.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Skär upp bitar när den har kallnat.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@matelina

Morotskaka

Jätte god, saftig och inte allt för onyttig kaka som alltid går hem. Kombinationen av morötter möter kanel som möter syrlig, söt philadelphiaost är…