Bönpiroger med chili

Piroger med texmex smak och lite hetta. Passar bra att förbereda, frysa in och ha på lut i frysen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pirog deg:
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd spansk pepparfrukt
  • 2 msk olja
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk råsocker
  • 1 tsk salt
  • 700 g röda bönor
  • 1 knippa koriander
  • Pensling:
  • Ägg

Gör så här

  1. Degen:
  2. Ljumma vattnet till 37°. Rör ut jästen ilite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, oljan och saltet.
  3. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg.
  4. Jäs under duk ca 40 min.
  5. Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 10-12 delar
  6. Fyllning:
  7. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Fräs de båda löksorterna och pepparfrukten i oljan i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med 1-2 min. Häll i vattnet och tillsätt spiskummin, socker och salt. Låt puttra utan lock ca 5 min.
  8. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Hacka dem grovt. Rör ner bönorna i lökröran och låt kallna. Hacka koriandern och blanda i röran.
  9. Sätt ugnen på 225°. Ta upp den jästa degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar. Kavla ut bitarna till rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick bönröra på varje rundel och vik ihop degbitarna till halvmånar. Tryck till ordentligt i kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler. Pirogerna är goda både varma och kalla. Servera gärna med en klick gräddfil.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept