Bröd med baljväxter och havre

Det här receptet har jag kommit fram till efter att ändra orginalreceptet 2 gånger, framtida ändringar är alltså inte helt omöjliga. Det blir en stor sats bullar, vill man kan man göra halva mängden av allt utom jästen och "snabbjäsa" degen i 40min som vanliga bullar. Men använd då fingervarm degvätska.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 5 dl kallt vatten
  • 2 dl rågkross
  • 6 dl havregryn
  • 500 g kokta kikärtor, sojabönor, röda eller bruna linser
  • 3 + 1 dl kallt vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl olja (raps eller oliv)
  • 2 msk ljus sirap
  • 1, 5 dl solrosfrön
  • 1,5 dl linfrö
  • 9 dl rågsikt
  • 2 dl vetegroddar
  • Ca 8 dl vetemjöl
  • 4 tsk salt

Gör så här

  1. Morgonsyssla:
  2. Blanda vatten, rågkross och havregryn och ställ in i kylen att svälla över dagen. Förbered gärna med att koka baljväxterna om du inte har färdigkokta. 2,5 dl okokta linser blir ungefär 500 g.
  3. Efter middagen:
  4. Mixa baljväxterna med 3 dl vatten till en slät smet. Lös jästen i 1 dl vatten. Blanda i baljväxt-väskan, havreblandningen, solrosfrön, olja, sirap, vetegroddar och rågsikten. TIllsätt 7-8 dl vetemjöl och knåda i 5 min i maskin. Tillsätt linfrön och salt och knåda snabbt in i degen.
  5. Täck med plastfolie och ställ in i kylen i minst 10 timmar. Degen skall jästa till dubbel storlek.
  6. Dag 2:
  7. Ta gärna fram degen (som nu är dubbelt så stor) så att den hinner bli rumsvarm. Baka ut till ca 24 bullar. Låt jäsa ca 30 min och grädda i 7 min på 250 grader, sänk sedan värmen till 200-225 grader och grädda ytterligare 7 min. Du kan med fördel kasta in en vatten (i mängd som en kaffekopp) under plåten när du sätter in bullarna. Stäng sedan snabbt luckan.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…