Cheesecake med syrlig rabarberfyllning

Passa på att ta den späda vårrabarbern och gör en ljuvligt god cheesecake.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl råsocker
  • 90 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Rivet skal av 1 citron
  • ½ dl mjölk
  • Fyllning:
  • 7 blad gelatin
  • 350 g rabarber utan blad
  • 1 msk strösocker
  • 1 ½ dl strösocker
  • 200 philadelphiaost eller annan cream cheese
  • 3 dl gräddfil eller yoghurt
  • 1 dl siktat florsocker
  • Stjärnanis att dekorera med

Gör så här

  1. Kläm fast ett ark bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp bort det som är utanför.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägget pösigt med sockret. Blanda mjöl, bakpulver och citronskal väl, rör ner blandningen i äggpöset. Vänd ner fett och mjölk i smeten, rör den jämn och häll i formen . Grädda i nedre delen av ugnen i 250 grader i 10 minuter och låt svalna.
  3. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Ansa rabarbern, men skala den inte. Skiva tunt, ta undan ca 15-20 skivor, mikra med 1 matsked socker i 30 sekunder och spara till garnering.
  4. Låt resten av rabarbern smälta på svag värme med 1 ½ dl socker. Rör försiktigt om emellanåt.
  5. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, rör ner dem i rabarberkompotten och låt svalna lite. Blanda färskosten med gräddfil och florsocker och rör ner i rabarberkompotten. Fördela på tårtbottnen och ställ att stelna l i kylen ca 2 timmar. Garnera med rabarber och stjärnanis.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept