Chili

Denna chiligryta äter man ofta i norra Mexico. Och vi här hemma gärna på vinter,men den är lika god på sommar. Man får prova sig fram så att man får rätt styrka på grytan, alla tycker inte om starkt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g högrev, skuren i tärningar(2x2 cm)
  • 1-2 lökar, hackade
  • 3 vitlöksklyftor, stora,hackade
  • 3 blekselleristänger, hackade
  • 1 pkt bacon, 140 g
  • 2 msk mjöl
  • 1 msk chilipulver
  • 1-2 tsk chipotlepasta, Santa Maria
  • 1-2 jalapenos, urkärnade och hackade
  • 5 dl oxbuljong
  • 2-3 dl öl
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 4 tsk oregano
  • 2 tsk mald koriander
  • 1 ½ tsk socker
  • 1 tsk kakao
  • Salt efter smak
  • Hackad persilja till serveringen.

Gör så här

  1. Använd gärna järngryta. Fräs lök, vitlök, jalapenos, blekselleri i en stekpanna, lägg över sen i grytan. Stek köttet lite i sänder och rör om så att den steks på alla sidor, lägg över i grytan. Blanda chilipulver med mjöl och strö det över köttet i grytan. Lägg i bacon. Häll på buljong och öl så att
  2. vätskan täcker. Koka upp. Sänk värmen så att grytan småkokar. Rör ner spiskummin, paprikapulver, oregano, koriander, socker, kakao och chipotlepastan. Rör ofta så att grytan inte bränns fast i botten. Fortsätt att småkoka till köttet nästa faller sönder 2-3 timmar. Smaka av ett par
  3. gånger under tiden om det ev. skall vara mer styrka, mer kryddor eller mer salt. Strö över persiljan innan servering.
  4. Tips: Tillaga den gärna dagen före så att den får mogna.

Kommentarer

Tyvärr inget som föll oss i smaken. Blev alldeles för starkt trots att vi höll oss till de lägre måttangivelserna.
Bara att instämma ------BRA BRA. Var lite skraj för alla kryddorna men det var perfekt.
Verkligen supergod. Klar 5: a
Underbart gott! Har gjort denna rätt ngr ggr nu. Personligen föredrar jag att gå ner med lite mindre spiskummin och koriander. Har även testat receptet med nötfärs istället för högrev, men det är inte att rekommendera. Chili ska kokas på köttbitar - INTE färs. Tack Segerwitch!
Suveränt god! Bästa chillin jag provat. Några tips från mig: reda av den på slutet. Om den kokar utan mjöl behöver man inte passa så noga för fastkokning. Tillsätt hälften av löken sista halvtimmen så att grytan får lite mer konsitens (lök som kokar i två timmar syns inte längre...).
Har varken tackat eller betygsätt denna rätt. Åtgärdat nu, 5p, tack så mycket o den VAR verkligen god, jättegod.
Persilja i mexikansk mat? Hur tänkte du där? /Manne
Smaskigt och enkelt att göra, värt att vänta på! Kommer att göras många gånger.
megagott ska göras fler gånger en femma i betyg till dig
Bland det godaste jag någonsin ätit. Fem stjärnor räcker inte !!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…