Choklad- och hasselnötskaka med romrussingrädde

Choklad- och hasselnötskaka med romrussingrädde

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 150 g hasselnötter
  • 150 g mörk choklad
  • 75 g smör
  • ½ dl mörk rom
  • 6 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • Kakao
  • Romrussingrädde:
  • 1 3/4 dl russin ( 100 g)
  • 1 dl mörk rom
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Kaka:
  2. Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna i en långpanna ca 10 minuter. Gnugga av skalen i en torr handduk. Grovhacka nötterna.
  3. Sänk värmen till 175°.
  4. Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme under omrörning. Låt svalna. Rör ner rom.
  5. Skilj på gulor och vitor. Vispa gulorna med socker tills det blir ljust och luftigt. Blanda ner äggulevispet i chokladsmeten. Blanda nötter, mjöl, kakao och bakpulver och rör ner blandningen i smeten.
  6. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner dem i smeten. Kläm fast ett smort bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
  7. Romrussingrädde:
  8. Värm russin och rom i en kastrull. Dra av kastrullen strax innan det börjar koka. Låt russinen dra i rommen över natten. Vispa grädde och florsocker Rör ner romrussin strax före servering.
  9. Pudra lite kakao över kakan och servera med romrussingrädde.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…