Chokladälskarens fantastiska tårta

En fantastiskt mjuk chokladtårta, fylld med vit chokladkräm och täckt med mörk chokladglasyr. Jag bakade den till min sambo första gången 2009. Trots att jag själv inte är något chokladfan blev jag totalt överväldigad! Det blir fler gånger säger jag bara!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Smör till formen
  • Kaka:
  • 225 g rumsvarmt smör
  • 225 g råsocker
  • 4 uppvispade ägg
  • 175 g extra fint vetemjöl
  • 55 g kakaopulver
  • 1-2 msk mjölk (kan uteslutas)
  • Fyllning:
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 2 1/4 dl vit choklad, delad i bitar
  • Glasyr:
  • 350 g mörk choklad, delad i bitar
  • 115 g smör
  • 85 ml vispgrädde
  • Till dekoration:
  • Hyvlad choklad
  • 2 tsk florsocker och kakaopulver, (blandat)

Gör så här

  1. Smöra en rund form (20 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten.
  2. Fyllning:
  3. Hetta upp grädden tills den nästan kokar. Lägg i den vita chokladen i en matberedare och hacka den grovt. Häll ner grädden genom tratten medan motorn är igång. Mixa i 10-15 sekunder eller tills blandningen är slät.
  4. Häll upp i en skål och låt kallna. Täck över och kyl i kylskåpet i 2 timmar eller tills fyllningen stelnat. Vispa den sedan mjuk och fluffig.
  5. Sätt ugnen på 180 grader.
  6. Kakan:
  7. Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen, lite i taget.
  8. Sikta ner mjöl och kakaopulver i en separat skål och vänd sedan ner detta i smeten. Späd med lite mjölk om den skulle bli för tjock.
  9. Häll smeten i formen, jämna till ytan och grädda i ugnen i 45-50 minuter eller tills den börjar släppa runt kanterna.
  10. Stick också en provsticka i mitten av kakan. När den är torr är den klar.
  11. Låt kakan vila i formen i 5 minuter och stjälp sedan upp den på ett bakgaller och låt den kallna.
  12. Glasyr:
  13. Smält chokladen (t.ex. i vattenbad). Rör ner smör och grädde. Låt den svalna och rör om tills glasyren är tjock och bredbar.
  14. Dela kakan i 3 bottnar. Lägg sedan samman bottnarna med fyllningen emellan. Bred glasyren ovanpå och runt kanterna på tårtan. Strö över hyvlad choklad och sikta till sist över florsocker och kakaopulver.
  15. Tips!
  16. Variera genom att blanda ner t.ex. 115 g färska hallon i vispgrädden och fyll tårtan med den. Dekorera med hallon istället för choklad, om du vill.

Kommentarer

Hur mycket vit choklad använder du om du anger det i gram?
Verkar super god! Men en fråga bara, ska det inte vara något bakpulver eller dylikt i denna kaka?

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…