Chokladcheesecake

Recept på chokladcheesecake. Här en variant på cheesecake med choklad. Du kan göra botten med krossade digestivekex med smör eller skippa botten och smula över krossade digestivekex. Gillar du mintchoklad så blir det mycket gott att byta ut en del av den mörka chokladen mot mörk choklad med mintfyllning (eller annan choklad du gillar). Detta blir en cheesecake med fyllig chokladsmak - ta hälften mjölkchoklad om du vill ha lite sötare chokladsmak

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 200 gram mörk choklad, du kan blanda mörk blockchoklad och finare mörk choklad typ Lindt 70% eller ljus choklad efter tycke
  • 2 dl grädde
  • 300 gram färskost naturell, typ philadelphiaost
  • 2,5 dl florsocker (eller vanligt socker)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 msk honung
  • 3 ägg
  • 10 digestivekex, om du vill toppa med kex eller 15 digestivekex samt 75 gram smör

Gör så här

  1. Vispa ägg fluffigt. Blanda ner färskost, vaniljsocker, honung och socker. Vispa till en jämn smet.
  2. Hacka chokladen och lägg i en stor bunke. Smält försiktigt i mikron eller över vattenbad. Rör då och då.
  3. Värm grädden så att den nästan kokar.
  4. Blanda ner grädden lite i taget i chokladen under försiktig omrörning (ej elvisp). Då blir det en fin chokladsmet.
  5. Vänd i och rör ut äggsmeten. Smaka på smeten och se om du vill ha den sötare.
  6. Sätt ugnen på 150 grader.
  7. Ta fram en rund springform med löstagbara kanter. Täck eventuellt botten med ett runt smörpapper (klipp det till en cirkel som passar i botten).
  8. Krossa digestivekexen. Lättast är att lägga dem i en liten påse och krossa dem med händerna eller en kavel eller köttklubba.
  9. Vill du ha en digestivebotten på din chokladcheesecake så blandar du de krossad kexen med smör. Mikra lite så mjuknar smöret och du kan blanda ihop det till en lös deg. Täck botten i formen med digestivekexdegen. Fyll sedan med chokladcheesecakesmet.
  10. En variant av chokladcheesecaken som är snabbare blir det om du har digestivekexen på toppen. Skippa då smöret och fördela de krossade digestivekexen över chokladcheesecakesmeten.
  11. Grädda chokladcheesecaken i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
  12. Låt kallna. Förvara kyld eller i frysen.

Kommentarer

Den var väldigt god, smälte riktigt i munnen. Men lite för mycket choklad bara
Vi hade denna på vår tjejkväll. Den gjorde succé och gick hem hos alla. Enkla ingredienser!
Supergod med mycket chokladsmak, vi hade lite grädde och jordgubbar till. Det var nog eftersom det lättade upp smaken lite. Själv åt jag den utan något till men jag är en stor chokladälskare så för mig var det helt ok.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…