Chokladdoppad lakritskola med havssalt

Mycket god kola, fast feg som jag är tog jag bara en halv påse av turkisk peppar, man kan gott och väl ta 3/4. Smaken påminner lite om "Käck". Havssaltet är en smaksak.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk kakao
  • ½ påse eller 3/4 turkisk peppar
  • 2 tsk smör
  • 200 g mörk choklad, eller hälften ljus och hälften mörk
  • Ev havssalt

Gör så här

  1. Klä en form, ca 20x20 centimeter med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.
  2. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning.
  3. Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometen visar 117º-120º eller tills smeten klarar kulprovet, rör om då och då. Jag kokade i ca 20 minuter.
  4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
  5. Smält under tiden chokladen i mikron eller vattenbad, låt chokladen svalna.
  6. Skär kolan i önskad storlek, jag gjorde rätt så stora bitar så jag fick bara ut 28 bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på galler eller på ett bakplåtspapper. Strö ev på lite havssalt innan chokladen har stelnat.

Kommentarer

Ny sats på gång underbart goda! Jag tog Lakritspulver istället för krossade turkisk peppar. Ca 3-4 tsk lakritspulver smakade mig fram. Nytt favorit godis!
Absolut det godaste godis vi någonsin ätit. Ska göra en omgång nu till "fredagsmyset".
Jag gjorde dessa kolor till julgodis nu i jul, och de blev verkligen populära, alla älskade dem :D Tack för ett jättebra recept! Hälsningar Jenny
Otroligt goda första satsen tog snabbt slut håller på gör ny nu,testar med ha i musvoado socker de mörka som har lite lakrits smak.
jag gillar de här men jag hoppar över chokladen och saltet och äter dem som kola. hade en hel påse turkisk peppar i.
Helt sjukt gott! Hade i hela påsen med turkisk peppar. Tror dock inte den behöver krossas för den smälter ju :) Har ingen mortel så stog och bankade som en galning med en kavel på påsen. Har gjort säkert 10 julgodisrecept i år men detta klår dem alla!
Jätte goda. Jag tog hela drygt 1 1/2 påse turkisk peppar, Ville ha en tydlig lakrissmak. Prövade först med 1 påse men vi tyckte inte det var tillräckligt. Jag körde dem i matberedaren. mycket smidigare än att hålla på i morteln. Jag uteslöt kakaon andra gången. Tyckte inte det blev gott med den. Högsta betyg av mig!!!
Så goda!!!!!!!!! Jag tog en hel påse turkisk peppar och det blev gott.
Verkligen supersmaskigt! Tyvärr försvinnande gott.... Måste göra en omgång till!
Hej! Får jag tid över skall jag bjuda på kolorna till Första Advent. De känns goda. Jag gjorde i somras körsbärsmarmelad med krossade Turkisk peppar karameller i, och det kan jag lova dig att blev gott. Tack för ditt recept!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…