Chokladfondant med mandelglass och apelsin

Det här är en dessert som känns riktigt lyxig men som inte är så svår att göra själv. Det går bra att redan dagen innan göra smeten, fylla formarna och ha dem färdiga i kylen för att sedan grädda dem strax innan servering.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 200 g osaltat smör, rumstempererat
  • 80 g (ca 1 dl) strösocker
  • 4 ägg (hela) + 4 äggulor
  • 200 g mörk choklad, smält
  • 55 g (ca 1 dl) vetemjöl
  • Glass:
  • ½ liter vaniljglass
  • 1 dl grekisk eller turkisk yoghurt
  • 1 dl rostad, flagad mandel
  • 4 apelsiner (gärna blodapelsiner)

Gör så här

  1. Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt de hela äggen – ett i taget – sedan äggulorna.
  2. Vispa mellan varje ägg. Häll i den smälta chokladen och slutligen mjöl under långsam vispning. Smeten ska ha samma konsistens som vispad grädde.
  3. Häll upp i smorda portionsformar och grädda i mitten av ugnen på 200° i 5 min. Chokladfondanterna ska ha stelnat i kanten och vara rinniga inuti.
  4. Låt vaniljglassen bli lite mjuk. Blanda med yoghurt och rostad mandel. Skala apelsinerna med kniv så att fruktköttet blir synligt och skär ur filéer. Servera till nybakade chokladfondanter och mandelglass.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…