Chokladfondant med mandelyoghurtglass och bär

Tänk på att förbereda smeten i förväg så den hinner stå ett bra tag i kylskåp, gärna över natten. Då går det bättre att få den underbara, flytande chokladkärnan. Sedan gräddas läckerheterna strax innan serveringen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Chokladfondant:
  • (Lite smör och kakao till formarna.)
  • 170 gram mörk 60 - 70% choklad
  • 125 gram rumstempererat smör
  • 3 st ägg
  • 3 st äggulor
  • 1 dl farinsocker
  • 5 msk vetemjöl
  • Lite siktat florsocker till garnering
  • Mandelyoghurtglass:
  • 1 liter god vaniljglass
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 2 dl rosad, flagad mandel.
  • Tillbehör:
  • Några färska bär

Gör så här

  1. Chokladfondanten:
  2. Smörj 8–10 små raka ugnssäkra formar generöst smör. Pudra med siktad kakao, skaka runt och häll av överflödigt socker.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en rätt rymlig skål placerad över en mindre kastrull med sjudande vatten. Lägg i det rumsvarma smöret när chokladen smält och låt också det smälta. Tillsätt de 3 äggen, ett i taget och rör om ordentligt.
  4. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Vänd med slickepott ner chokladkrämen, lite i taget. Sikta sist ner mjölet och rör sedan i smeten så lite som möjligt.
  5. Fyll formarna till drygt 3/4. Täck formarna med plastfilm och placera brickan i kylskåpet några timmar eller över natten.
  6. Grädda fondanterna strax före serveringen i 180 graders ugnsvärme, ca 6–7 minuter för metallformar eller ca 8 minuter för porslinsformar. Bakelserna ska puffa upp sig lite men inte alls bli genombakade. De ska förbli helt flytande inuti.
  7. Stjälp upp dem på tallrikar och servera dem nygräddade och varma tillsammans med glass och bär. Sikta lite florsocker över.
  8. Mandelyoghurtglass:
  9. Rör vaniljglassen mjuk. Blanda med yoghurt och rostad mandel. Frys glassen igen. Tag fram medan fondanterna gräddas.

Kommentarer

Underbart!

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Smörig & storslagen fransk chardonnay
98 kr