Chokladkaka från Italien

En klassisk kaka från Italien.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 2 1/2 msk kakaopulver
  • 20 g osaltat smör, smält
  • 120 g hallonsylt
  • Florsocker att dofta över

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180º.
  2. Smörj och mjöla en 20 cm rund kakform. Lägg äggen med sockret i en skål. Fyll en kastrull till hälften med vatten och hetta upp tills vattnet börjar ånga. Dra kastrullen av plattan och ställ skålen ovanpå kastrullen utan att den vidrör vattnet. Vispa i 5-10 minuter med en elvisp, eller till smeten är tjock och krämig, har fördubblat sin volym och lämnar spår när den faller från vispen. Smeten får inte vara het, bara varm.
  3. Lyft skålen av kastrullen och fortsätt vispa till blandningen är kall. Sikta samman mjöl och kakaopulver och vänd ner det i den vispade smeten med en stor metallsked. Sluta vända just när mjölet och kakaopulvret har blandats, annars minskar volymen.
  4. Vänd snabbt men försiktigt ner det smälta smöret. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter eller tills kakan känns elastisk vid ett lätt tryck med fingret och släpper kanterna.
  5. Vänd upp kakan på ett galler. Dela kakan horisontellt i två delar. Bred ut hallonsylten på bottenhalvan, lägg den andra halvan ovanpå, dofta över florsocker.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr