Chokladkaka med fyllning

Tar tid att göra, börja minst dagen före servering.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g sötmandel
  • 350 g mörk choklad , hackad
  • 200 g smör i tärningar
  • 6 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 200 g mörk choklad , bitar
  • 5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Smörj och strö en rund form med avtagbar kant,
  2. 24 centimeter i diameter.
  3. Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn.
  4. Lägg chokladbitar och smörtärningar i en bunke och sätt
  5. den över hett vattenbad att smälta.
  6. Dela under tiden äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna med
  7. några saltkorn till hårt skum och sätt bunken i kylskåpet
  8. medan resten av smeten görs i ordning.
  9. Vispa gulorna med sockret till ljust skum, cirka 10 minuter
  10. med elvisp.
  11. När chokladen smält lyfts skålen ur vattenbadet. Rör om väl
  12. så att smör och choklad blandas. Låt blandningen svalna
  13. innan den rörs ner i äggpöset.
  14. Blanda malda mandlar och vetemjöl. Vänd ner blandningen
  15. i chokladsmeten. Vänd slutligen försiktigt ner
  16. äggviteskummet. Klicka smeten i formen och släta till ytan.
  17. Grädda kakan på nedre falsen i ugnen i 150 grader 1 timme.
  18. Lägg då folie över kakformen så at ytan inte blir bränd, och
  19. grädda ytterligare 30 minuter. Prova med en sticka, den ska
  20. vara torr när kakan är färdiggräddad. Om inte, grädda 10
  21. minuter ytterligare.
  22. Låt kakan kallna, täck kakan med bakhandduk och en
  23. frottéhandduk. Låt stå i rumstemperaur till nästa dag.
  24. Fyllning:
  25. Smält choklade på svag värme i en kastrull. Rör ner
  26. grädden, lite i taget. Rör medan allt värms tills det tjocknar.
  27. Det ska inte koka! Ta kastrullen av värmen, låt stå tills chokladsmeten svalnar. Ställ i kylen till dagen därpå. Då
  28. vispas chokladgrädden till fast skum.
  29. Dela kakan i tre bottnar. Bred fyllningen mellan lagren (ej på det översta). Kakan mår bra av att stå i kylskåpet ett par
  30. timmar. Den håller sig utmärkt ett par dagar i kylen och blir
  31. bara ännu bättre då.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…