Chokladkaka med glasyr

En kaka som verkligen smakar choklad. Saftig är den och med sin läckra glasyr blir kakan ett alternativ till en tårta. Och mer hållbar.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 ½ dl grädde
  • 2 dl strösocker
  • 3 msk starkt kaffe
  • 2 msk kakao
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • Glasyr:
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 1 dl vispgrädde
  • Skållad mandel till garneringen

Gör så här

  1. Koka upp grädde, hälften av sockret, kaffe och kakao under vispning, och låt det kallna.
  2. Rör smör och resten av sockret poröst. Tillsätt äggen ett i sänder. Tillsätt chokladblandningen och sikta till sist ner mjölet blandat med vaniljsocker och bakpulver. Rör om tills allt är väl blandat.
  3. Häll smeten i väl smord bröad, avlång form, ca 1 ½ liter, och grädda kakan i 175 grader ca 45 minuter, tills kakan känns torr. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp på galler för att kallna.
  4. Glasyr:
  5. Bryt chokladen i små bitar. Ljumma grädden, lägg i chokladen och låt den smälta på svag värme. Rör om glasyren väl och bred den över kakan, också på sidorna.
  6. Garnera med skållad, strimlad mandel. Låt kakan stå kallt innan den serveras.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…