Chokladmoussetårta

En chokladig moussetårta!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Kladdkaksbotten:
  • 125 g smör
  • 75 g choklad, 55%; hackad
  • 2 ägg
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 krm äkta vaniljpulver
  • 2 krm havssalt
  • 2 msk kakao
  • Mjölkchokladmousse:
  • 150 g mörk choklad, 55%
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 st äggulor
  • Vit chokladmousse:
  • 150 g vit choklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 st äggulor
  • Hallon- och chokladganache:
  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 msk saft från hallon, färskpressad
  • 1 msk osaltat smör
  • 1 nypa salt
  • Dekorering:
  • Färska bär
  • Mynta
  • Ev. spritsade chokladdekorationer

Gör så här

  1. Kladdkaksbotten: Sätt ugnen på 175°. Smörj en springform, 24 cm i diameter, och klä den med smörpapper på sidorna så att det går upp en bra bit; då blir tårtan hög med moussefyllningen. (Du kan också klä kanterna med stadig plastfilm, men först efter gräddningen.) Smält smöret utan att det kokar, rör i den hackade chokladen tills den smälter. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ner det smälta smöret och de torra ingredienserna i socker- och äggblandningen. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna helt.
  2. Mjölkchokladmousse: Vispa grädden ganska fast. Separera äggen och lägg äggulorna i en skål. Finhacka chokladen. Smält chokladen över vattenbad; ta bort från vattenbadet när ungefär 2/3 har smält och låt resten smälta under omrörning. Vänd ner en äggula i taget – chokladen får inte ha en temperatur över 65° när äggulorna vänds ner, för då koagulerar (stelnar) gulan. Vänd försiktigt ner den vispade grädden.
  3. Vit chokladmousse: Gör på samma sätt som för mjölkchokladmoussen.
  4. Hallon- och chokladganache: Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Häll grädden i en kastrull och låt koka upp tills det bildas små bubblor längst kanten och lite i mitten – det får inte stormkoka! Tillsätt hallonsaft, smör och salt och rör om. Häll blandningen över chokladen och se till att all choklad är under ytan; låt stå i 2-3 minuter. Rör sedan om tills chokladen har smält helt. Låt svalna.
  5. Montering: Spritsa eller häll i mjölkchokladmoussen över kladdkaksbottnen i formen och bred ut till ett jämnt lager. Låt stå i kyl en stund. Spritsa eller häll sedan i den vita chokladmoussen och bred ut försiktigt. Kyl eller frys i minst 1 timme. Häll därefter hallon- och chokladganachen över tårtan i ett tunt lager. Ställ snabbt in tårtan i frysen i några minuter. Dekorera med färska bär, mynta och gärna lite spritsade chokladdekorationer längs kanten.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…