Chokladpaj med mandelbotten

En dröm för den sanna chokladälskaren.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 75 g smör eller margarin
  • 100 g mandelmassa
  • Ca: 1 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 250 g mörk blockchoklad
  • 30 g smör eller margarin
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 2 tsk pulverkaffe
  • Garnering:
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 Daim ca 56g

Gör så här

  1. Ugn: 200°
  2. Riv mandelmassan och smula samman den med matfett och vetemjöl. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop det till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt att vila ca 30 minuter.
  4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Låt pajskalet kallna.
  5. Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en skål tillsammans med matfett. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten. Låt chokladen smälta.
  6. Tag bort skålen och vispa ner äggulorna, en i taget. Rör ner kaffepulvret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten.
  7. Häll chokladsmeten i pajskalet och ställ pajen kallt.
  8. Vispa grädden. Krossa Daimen. Toppa pajen med grädde och strö över Daimkross.
  9. Tips!
  10. Du kan smaksätta chokladen till pajfyllningen med 1 msk mörk rom istället för med kaffepulver eller välja rivet apelsinskal och 1 msk apelsinlikör.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…