Chokladsufflé

Dessa fantastiskt goda chokladsuffléer kan du bjuda på när som helst. Smakrik men ändå fettsnål.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 ½ dl kakaopulver
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2-3 tsk maizenamjöl
  • 1,75 dl lättmjölk
  • 2 msk mjölkpulver
  • ½ dl kallt, starkt kaffe
  • Flytande margarin till formarna
  • 7 äggvitor
  • 1 krm vinsyra
  • ½ krm salt
  • 25 g mörk choklad, grovriven
  • 2 tsk florsocker

Gör så här

  1. Blanda kakao, ½ dl av sockret och maizenamjöl i en kastrull. Rör ner mjölk och kaffe. Blanda noga. Koka upp under vispning tills blandningen löst sig och fortsätt i ca 5 min. Koka ytterligare 1 min utan vispning. Ta kastrullen från värmen. Låt den svalna.
  2. Värm ugnen till 175°C. Smörj 8 suffléformar lätt med flytande margarin. Vispa äggvitorna med vinsyran i en stor skål till hårt skum, använd elvisp. Tillsätt gradvis resten av strösockret och saltet och fortsätt vispa tills blandningen är tjock och blank.
  3. Häll chokladsmeten i en stor skål. Vänd ner 2 ½ dl av äggvitevispet, blanda sedan in resten av äggvitan samt chokladraspet. Skeda upp smeten i de smorda formarna (formarna ska ha raka kanter) och jämna till ytan.
  4. Grädda suffléerna tills ytan har pöst upp och stelnat medan det inre (innandömet) fortfarande är mjukt, 20–25 min. Pudra över florsocker. Servera genast med tunn grädde eller vaniljvisp.
  5. Stor sufflé
  6. Till en stor sufflé skedar man upp sufflésmeten i en 2-liters smord suffléform. Formen ska ha raka kanter. Grädda i ca 40 min.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@roskerstin

Fisksurprise

En god fiskrätt med många smaker, kunde tom ’lura’ min sambo som inte är förtjust i fisk, men tack vare baconet så gick rätten…