Chokladtårta

Detta är en riktigt god och enkel tårta att göra! Den är fyllig och en garanterad hit!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Tårtbotten:
  • 48 cl strösocker
  • 48 cl vetemjöl
  • 2 msk majsstärkelse
  • 18 cl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk espresso/kaffepulver (lyfter fram mera chokladsmak, och beroende på hur starkt man vill ha det väljer man espresso - starkare - eller kaffe - lite mindre starkt)
  • 1 tsk salt
  • 4 stora ägg
  • 18 cl olja
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 2 dl vatten
  • Fyllning:
  • 340 g mörk blockchoklad
  • 12 cl grädde
  • 4 msk mjölk
  • Frosting:
  • 2 dl florsocker med chokladsmak
  • 2 msk vatten
  • + vispad grädde att ha på kanterna
  • (alternativt att man har endast grädde runt om hela tårtan)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader celsius.
  2. Smörj två stycket former med avtagbara kanter med smör (funkar med vanliga fasta pajformer också, men det är svårare att få ur bottnarna då), viktigt att vara noggrann så att inte tårtbottnarna går sönder.
  3. Börja med tårtbottnarna (ska bli 2 stycken) blanda alla torra ingredienser noga, blanda sedan i äggen, oljan, vaniljextraktet och vattnet med en slickepott eller liknande. Blanda till en fin och slät smet, fördela sedan denna i de två smorda formarna och ställ in dem i ugnen. De ska stå inne i ca 25 minuter, eller tills ett test med en provsticka är torrt. (Om du, som jag, inte har 2 formar av denna sort och har bottnarna inne i ugnen en och en räcker det med 15 minuter per botten).
  4. När bottnarna är klara låt dem svalna i ca 15 minuter i sina formar, lägg dem sedan på bakgaller för att svalna av helt i ca 40 minuter eller tills de blivit helt kalla, de måste vara kalla innan man kan ha på fyllningen och toppingen.
  5. Gör sedan ganachen. Smält chokladen tillsammans med mjölken i en skål ovanför ett vattenbad (en kastrull med lättkokande vatten) tills den blivit helt klumpfri och blank. Ta av från värmen och ha i grädden, sätt tillbaka över värmen och rör om tills allt är helt blandat. Ställ in i kylskåpet för att svalna och bli fast, det kommer ta ca 30 minuter. Ganachen får inte vara för fast dock, för då kommer den bli svår att bre över tårtbottnen, så den ska vara krämig för bästa resultat.
  6. När tårtbottnarna är helt kalla kan du börja bygga själva tårtan. Placera den ena på ett fat och bre över ganachen, nästan helt ut till kanten. Sätt över den andra tårtbottnen och tryck försiktigt så att fyllningen går ända ut. Om denna topp nu är lite ojämn så försök att jämna ut den om du ej vill ha grädde på hela toppen, för då kommer det att synas.
  7. Till toppingen: blanda florsockret med vattnet tills det blivit en fin smet och häll sedan över tårtan från mitten, låt det rinna ned på kanterna så att de verkligen är heltäckt. Vispa grädde så att den blir fast nog att göra lite former med. Använd en stjärntyll på en spritspåse och gör små grädd-rosor runt hela tårtan.
  8. Toppa gärna med lite riven choklad eller silverkulor.
  9. Tada! Du har nu gjort en fantastiskt god chokladtårta! :D

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@suss_b

Maffig chokladtårta

Härlig och mäktig chokladbomb! Två kladdkakor med mjölkchokladkräm som fyllning och mörk chokladkräm till topping!