Chokladtårta med nötbotten

Mäktig och kraftigt chokladig tårta med smak av lyx! Passar glutenintolleranta!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g mörk choklad (Gärna Valrhona)
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk vispgrädde
  • 100 g glukos (Finns på apoteket)
  • 300 g socker
  • 100 g vatten
  • 250 g hasselnötter
  • 200 g vit choklad
  • 30 g praliné eller brända mandlar som finkrossats

Gör så här

  1. Smält chokladen över vattenbad
  2. Vispa äggen fluffiga
  3. Koka upp mjölk och grädde tillsammans i en kastrull.
  4. Blanda choklad och ägg, häll över mjölken och grädden. Vispa till en jämn smet och häll upp i ugnsform.
  5. Baka i ugn i 95°C i ca 30 minuter, tills chokladen får fast konsistens.
  6. Lägg hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i 200°C ca 10 minuter.
  7. Gör en karamell av glukos, vatten och socker under omrörning på het platta.
  8. När den är gyllene i färgen så slå i de rostade hasselnötterna.
  9. Rör om och häll ut på en plåt. Låt stelna över natten i kylskåp.
  10. Mixa nötkaramellen till pulver med hjälp av en stavmixer eller en matberedare (spara lite omixat om du vill ha till serveringen).
  11. Smält den vita chokladen tillsammans med praliné och blanda upp med nötpulvret.
  12. Kyl ner och kavla ut mellan smörpapper.
  13. Skär ut i en storlek som passar chokladkakan.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…