Citron- och Rice Krispietårta

Söt, syrlig, krispig, seg, krämig och fluffig - ja, så kan man beskriva den här festliga och fantastiskt goda marängtårtan. En tårta som alltid uppskattas!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl Rice Krispies
  • Citronkräm:
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk citruslikör eller färskpressad citronsaft
  • Garning:
  • 4 dl vispgrädde
  • 50 g blockchoklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. Rör ner Rice Krispies.
  2. Smörj en långpanna, ca 30x40 cm, klä den med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda bottnen i ca 1 tim. Stäng sedan ugnen. Låt kakan stå kvar ca 15 min.
  3. Stjälp försiktigt upp bottnen på ett galler och ta bort papperet medan kakan ännu är värm.
  4. Citronkrämen:
  5. Rör samman äggulor och socker i en kastrull. Tillsätt grädde och mjöl. Sjud tills krämen börjar tjockna.
  6. Dra kastrullen från värmen och klicka ner smöret samtidigt som du rör i krämen. Smaksätt med citruslikören och låt krämen kallna.
  7. Dela bottnen i två delar. Bred krämen på den ena delen och lägg över den andra delen.
  8. Vispa grädden till garneringen och bred den över kakan. Smält chokladen på svag värme och ringla den över kakan.

Kommentarer

En verkligt god tårta och inte alls svår att göra, men man måste ta tid på sig om man ska göra flera. /Lisbeth

Liknande recept