Citrongalette

Den är syrlig, söt, frasig och helt fantastiskt god. Bjud på den här efter en kräftsupé eller surströmmingsfest.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 20 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 1-2 citroner raspet av båda, saften av en, tunna skivor av den sista
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 100 g socker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 260 g mjöl

Gör så här

  1. Rör ut jästen i det 37-gradiga vattnet, tillsätt citronsaften.
  2. Blanda ihop 50 g socker, 100 g smör, ägget, citronraspet och saltet.
  3. Tillsätt degvätskan, blanda i mjölet lite i taget tills degen blir blank och släpper i kanterna.
  4. Täck degen och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.
  5. Ugnen ska vara varm, 250-275 grader.
  6. Dela i två bitar och kavla ut så tunt det går, lägg plattorna på bakplåtspapper och kavla lite till så att degen täcker pappret.
  7. Fördela smöret på degen, lägg ut citronskivor och strö på mycket socker.
  8. Grädda i ca 10 minuter tills den har fått färg och bubblar.
  9. Stänk över lite vatten när den kommer ut ur ugnen då blir den vackert glaserad.
  10. Gör en sås av crème fraiche (den fetare sorten) och äkta vaniljsocker som röres ihop. Servera den kall eller ljummen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…