Citronmarängtårta

Söt med syrlig sam!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Marängbotten:
  • 3 äggvitor
  • 1 ¾ dl socker
  • 1 dl finhackad mandel
  • Citronkräm:
  • 3 äggulor
  • 4 msk socker
  • ½ dl nypressad citronsaft
  • ½ dl vatten
  • 1 msk maizena (kan uteslutas)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°C. Vispa äggvitorna till ett fast skum, och tillsätt sockret efter hand. Vispa tills smeten är blank och fast. Vänd ner mandel. Bred ut smeten i en cirkel på ett bakplåtspapper – sikta på ungefär 25 centimeter i diameter. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna.
  2. Blanda äggulor, socker, vatten och citron i en liten kastrull. Sjud försiktigt, rör om hela tiden. Krämen får inte koka! Om krämen inte tjocknar – det gjorde inte min – rör ner 1 msk maizena utrörd i lite kallt vatten. Ta av krämen när den tjocknat, och ställ ner i ett kallt vattenbad, tills den blir helt kall.
  3. Vispa grädden med vaniljsockret, ganska hårt. Vänd ner i citronkrämen.
  4. Lossa den kalla marängbotten från bakplåtspapper och ställ på aluminiumfolie. Vik en remsa folie som kant, runt om hela botten. Bred över citrongrädden. Sätt tårtan i frysen. När den har stelnat helt, efter minst fyra timmar, så kan du ta bort aluminiumfolien och packa in tårtan i plastfolie. Den kan sen hålla flera veckor i frysen. Ta ut ca 15 minuter före servering, och dekorera med vad du vill – lite mörk choklad eller färska bär, till exempel.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…