Cocktailsemlor med lingongrädde

Ett lite ovanligare men ack så gott tilltugg!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst (för söta degar)
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 3 krm salt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 äggula
  • Ca 300 g (5 dl) vetemjöl
  • 3 krm hjorthornssalt
  • Fyllning:
  • 3–4 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g tinade lingon eller lingonsylt

Gör så här

  1. Smula jästen i degbunke. Smält smöret i kastrull, tillsätt mjölken och ljumma till 37 grader. Använd hushållstermometer. Häll degvätskan över jästen, rör om tills jästen lösts.
  2. Arbeta ner salt och socker, äggula och mjöl blandat med hjorthornssalt i degvätskan. Arbeta degen jämn och smidig, gärna med elvispens degkrokar, ungefär 5 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, det tar 40 minuter.
  3. Ta fram hushållsvåg eller brevvåg. Boxa ner degen och knåda den jämn, ta mer mjöl om det absolut behövs. Riv av degtussar på 10–12 gram (!) och trilla till enkronestora bullar. Lägg på papprade plåtar och låt jäsa under handduk 15 minuter.
  4. Grädda mitt i 250 grader varm ugn till fin färg. Det tar cirka 5 minuter. Låt kallna på galler mellan bakdukar.
  5. Bullarna kan frysas i väntan på festtillfällen.
  6. Tina frysta bullar, skär ett lock av varje småsemla. Vispa grädden spritsfast med vaniljsockret. Krossa frysta lingon och blanda dem slarvigt med grädden alldeles före servering. Fördela på underhalvorna och lägg på lock.
  7. Om du använder lingonsylt kan du eventuellt utesluta vaniljsockret.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…