Coq au Vin

Med kycklingfilé i vinet istället för tupp får du snabbt till denna härliga klassiker.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 150 g färska champinjoner
  • Smör-&rapsolja
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk majsstärkelse

Gör så här

  1. Skär kycklingen i stora bitar. Krydda med salt och peppar.
  2. Strimla fläsket. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela ev svampen.
  3. Bryn kycklingen runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och timjan. Låt koka under lock ca 5 min.
  4. Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan.
  5. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i grytan. Koka på svag värme ytterligare några minuter.
  6. Garnera gärna med färsk timjan.
  7. Servera med ris eller kokt potatis.

Kommentarer

Jättegott och lätt att laga. Jag använde kycklinglårfilé, som blir saftigare än bröstfilé. En "man-tager-vad-man-haver"-gryta.

Liknande recept