Cranks bara brith – prickigt bröd från Wales

David Canters recept på Bara Brith – Welsh Speckled Bread. Urmodern till alla västerländska vegetariska restauranger, Cranks på Carnaby Street i London, öppnade 1961 och utvecklades snart till en framgångsrik kedja fram till i början av 80-talet då en av de tre grundarna/ägarna, David Canter, hastigt gick bort. Cranks såldes till Guinness och expanderade – till döds. Efter ett antal fåfänga försök, av olika ägare med vitt skilda intressen, att rädda konceptet Cranks, finns i dag bara en enda Cranks kvar – i Totnes Devonshire. David Canters recept lever dock vidare.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 300 g blandad torkad frukt – INTE äpplen
  • 75 g råsocker, el. rörsocker
  • ½ citron, rivet skal av
  • 4 dl hett starkt te
  • 350 g grahamsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk blandat kanel, ingefära och kryddnejlika
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Lägg frukt, socker, citronskal i en skål och häll över nybryggt te. Täck över skålen och lämna att dra över natt. Sila av, spara vätskan och häll frukten, tillsamamns med övriga ingredienser i en bunke. Blanda lätt och tillsätt så mycket av den sparade vätskan att det blir en lös rinnig smet.
  2. Häll smeten i en smord och bröad form – fyll formen bara till hälften. En två-liters form är oftast för liten.
  3. Grädda i 200°C, c:a 45 minuter, tills kakan rest sig och en provsticka förblir torr. Låt kakan svalna, först i formen, sedan på galler.
  4. Serveras traditionellt med hemkärnat smör på.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept