Dansk rabarbertrifli

Makroner köper jag i Danmark men det finns recept så man kan baka dem själv också. Det är hårda mandelmaränger kan man säga och de används i desserter. Man kan även använda frysta jordgubbar eller byta ut en del av rabarbern. Vid säsong kan man köra på enbart färska jordgubbar och skippa kompotten. Obs: Rabarber bör ej tillagas i aluminiumkärl, då oxalsyran frigör aluminium. Visserligen blir kastrullen skinande ren, men man bör avstå från att äta det som tillagats.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Rabarberkompott:
  • 400 g rabarber
  • 75 g ljust rörsocker
  • Vaniljkräm:
  • 2 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk maizenastärkelse
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 50 g hackad mandel
  • 175 g makroner
  • Madeira, portvin eller sherry
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Skala rabarbern och skär den i 1/2-1cm bitar. Lägg dem i en gryta tillsammans med socker och koka ca. 10 minuter på svag värme. Häll upp den i en skål, låt svalna och kyl.
  2. Vispa ihop äggulor, strösocker, maizena och vaniljfröna med handvisp i en gryta. Tillsätt mjölken, sjud försiktigt och rör hela tiden mot botten tills det tjocknat. Det tar ca. 12 minuter. Om bark från vaniljstången kommit med, sila krämen genom en finmaskig sil.
  3. Häll krämen i en skål, strö ett tunt lager socker på ytan och kyl.
  4. Hacka mandeln och rör ner i krämen.
  5. Vispa grädden, inte för hårt.
  6. Lägg makronerna i en plastpåse och tryck till dem så de bilr grovt krossade. Häll upp dem på ett fat och stänk över vin.
  7. Fördela nu i lager i portionsglas eller i en glasskål, rabarberkompott, makroner, vaniljkräm och grädde x 2. Avsluta med lite krossade makroner.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…