Danskt rågbröd med surdeg

Ett gott och enkelt surdegsbröd

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Dag 1
  • Grundsurdeg
  • 5 g jäst
  • 2 dl lättfil
  • 3 dl rågmjöl , grovt
  • Dag 2 eller 3
  • 1,5 dl rågkross
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 tsk fänkåls- eller kumminfrön , stötta
  • 4 dl vetemjöl special
  • 7 dl rågmjöl , grovt
  • 3 msk smör , till pensling

Gör så här

  1. 1. Dag 1: Lös upp jästen i fingerljummen (37°) lättfil och rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn.
  2. 2. Dag 2-3: Blötlägg rågkross i ljummet vatten 2-3 timmar eller häll kokande vatten över dem och låt stå 30 minuter. Sila av vattnet.
  3. 3. Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagdt rågkross, vetemjöl, och rågmjöl.
  4. 4. Häll upp den ganska lösa degen i två smorda avlånga bakformar (à 1 1/2 liter). Låt jäsa cirka 3 timmar i rumstemperatur.
  5. 5. Sätt ugnen på 250°.
  6. 6. Pensla brödet med vatten.
  7. Sätt in formen på galler i ugnens nedre del och minska värmen till 200°. Grädda brödet 60-70 minuter. Prova med
  8. sticka.
  9. 7. Låt brödet svalna lite i formen, pensla med smör och
  10. stjälp upp efter en stund. Låt svalna på galler. Linda in det i bakduk och låt det ligga minst en dag innan det skärs upp.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…