Dinkelbröd med bra Givärde

Tar lite tid att baka men är väl värt besväret

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Skållning:
  • 3 dl vatten
  • 2 dl fullkornsdinkel
  • Deg
  • 0,5 paket jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 12 dl siktat dinkelmjöl +ca 1 dl
  • 0,5 dl krossat linfrö
  • 2,5 dl sojamjöl
  • 2 dl kesella mager
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 2,5 tsk salt

Gör så här

  1. Skållning
  2. Koka upp vattnet och slå det över mjölet. Rör ihop till en klumpfri deg. Täck med handduk och låt stå minst 6 timmar
  3. Degberedning
  4. Smula jästen i degbunken och lös upp den med det ljumna vattnet
  5. Tillsätt det skållade mjölet
  6. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta kraftigt i maskin i 8 minuter eller minst 15 minuter för hand.
  7. Degen ska bli smidig, blank och elastisk
  8. Låt jäsa i bunken till dubbel storlek
  9. Tillsätt därefter ca 1 dl dinkelsikt och arbeta den kraftigt i 6 min alternativt 10 min för hand
  10. Sätt ugnen på 225 grader
  11. Dela degen i 4 delar med oljiga händer och forma till stora bullar. Strö över lite fullkornsdinkel, snitta dem lite med vass kniv, täck med handduk och låt jäsa till knappt dubbel storlek.
  12. Grädda 5 min, sätt därefter ner värmen till 175 och grädda ytterligare ca 25 minuter
  13. Tips: smaksätt gärna med någon brödkrydda. Min favorit är pomeransskal
  14. Lycka till

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…