Emmas och Kristinas frysta jordnötstårta med varm kolasås

Kola och nötter. Vilken underbar kombination!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g osaltade jordnötter eller sötmandel
  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl socker
  • Fyllning:
  • 3 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl jordnötssmör
  • 2 dl vispgrädde
  • Sås:
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Garnering:
  • 50 g mörk choklad typ block-

Gör så här

  1. Mal jordnötter eller mandel i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd i socker och nötter. Häll smeten i en lätt smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 150°C, ca 30 min. Låt kallna i formen.
  2. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Tillsätt jordnötssmöret. Vispa grädden till ett fast skum och rör i äggsmeten. Häll smeten i formen. Täck med aluminiumfolie och frys ca 4 tim.
  3. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka ca 10 min till simmig konsistens. Rör i matfett och vaniljsocker. Ta formen från frysen och lossa kanten och ev bottnen. Lägg tårtan på ett fat och ringla den varma kolasåsen över. Strö över jordnötterna.
  4. Smält chokladen i en plastpåse i mikrovågsugnen, full effekt (800W), ca 1 min eller i en skål med varmt vatten. Klipp ett hål i påsen och ringla chokladen över tårtan.
  5. Servera tårtan genast.

Kommentarer

Det här lät gott!MMMMMMMMMMMMMMM Annelijo

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…