En himmelsk rabarbertårta

Ibland lönar det sig att slinka in på Ebbes Hörna vid Stigbergstorget. Häromåret fick jag tag på ett häfte från f d Sockerbolaget med de läckraste desserter i. Här är en av dem!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Mördeg:
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 3 msk florsocker
  • 1 äggula
  • Rabarbergelé:
  • Ca 700 g ansad rabarber
  • 2 ½ dl socker
  • 8 blad gelatin eller 1 blad till varje dl kompott
  • Vaniljkräm:
  • 6 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vanillinsocker
  • 3 dl kaffegrädde
  • 1 msk maizena
  • 3 msk skållad, finhackad mandel
  • Garnering:
  • Rostad flagad mandel

Gör så här

  1. Mördegsbotten: Arbeta snabbt ihop ingredienserna till mördegen och låt den vila kallt minst 1 timme. Kavla ut degen och klä en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter och med 3-4 cm höga kanter, med degen. Pressa degen väl mot formens kant med en gaffel och nagga den i botten. Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 20 minuter. Låt kallna.
  2. Rabarbergelé: Skär den ansade rabarbern i 2 cm långa bitar och varva med sockret i en gryta. Låt sjuda under lock tills rabarbern är mjuk. Tillsätt litet röd saft om rabarbern är blek. Blötlägg gelatinbladen i 5-10 minuter. Krama ur dem och låt dem smälta i rabarbergeléet. Låt blandningen kallna. Häll rabarbern i mördegsskalet när blandningen börjar stelna.
  3. Vaniljkräm: Vispa samman äggulor, socker, vanillinsocker och maizena i en tjockbottnad kastrull och låt krämen sjuda på svag värme tills den tjocknat. Rör ned mandel och låt krämen kallna.
  4. Bred den över rabarbergeléet och strö över rostad flagad mandel.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…