Evas små äppelkakor

Äppelkakor i portionsformar som ångkokats istället för att gräddas i ugn – se där en favorit för både stora och små!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g mjukt smör, plus extra till formarna
  • 2 dl strösocker
  • Fint rivet skal och saften av 1 citron
  • 3 fasta äpplen
  • 2 ägg
  • 2 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 msk ljus sirap eller flytande honung

Gör så här

  1. Smörj 4 små, ugnsfasta skålar. Fördela ½ dl av sockret i varje form och tillsätt 1 tsk färskpressad citron i varje. Skala, kärna ur och tärna äpplena fint. Portionera upp äppeltärningarna i de sockrade skålarna.
  2. Vispa ihop matfettet, citronskalet och äggen i en skål. Tillsätt resten av sockret. Blanda mjöl och bakpulver, och vispa ner i äggblandningen. Fördela smeten över äppeltärningarna i skålarna.
  3. Täck skålarna med aluminiumfolie och knyt om foliet med hushållssnöre. Ställ skålarna i en panna och häll vatten i pannan, så att skålarna täcks till 2/3. Låt koka upp under lock.
  4. Ångkoka äppelkakorna 40–45 min. Ta av aluminiumfoliet från skålarna och lossa kakorna från kanten med en vass kniv. Slå upp kakorna på 4 tallrikar och ringla sirap över dem. Servera.
  5. Serveringstips
  6. Servera äppelkakan tillsammans med varm vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde, som dessert eller till kaffet.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…