Familjens citron- och apelsinkrämskaka

En lätt och saftig sockerkaksbotten med citronkrämsfyllning och en topping av apelsinkräm med vit choklad. Påsken till ära dekorerad med chokladägg och strössel. Den är också god att fylla med vaniljkräm smaksatt med lite ägglikör.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 75 g smör
  • 1 ½ dl mjölk
  • Rivet skal av 1 citron
  • Till formen:
  • Smör
  • Ströbröd
  • Citronkräm:
  • Pressad saft av ½ citron
  • 2 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1 ½ msk Maizena majsstärkelse
  • Apelsinkrämstopping:
  • 50 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 3 msk pressad apelsinsaft
  • 100 g vit choklad
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • Dekoration:
  • Chokladägg
  • Gult och blått strössel

Gör så här

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Smält smöret tillsammans med mjölken och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och sikta ner.
  4. Tillsätt smörblandningen och det rivna citronskalet. Rör smeten jämn.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen, i 175º, ca 30 minuter. Känn med sticka. Låt svalna.
  6. Till citronkrämen vispas ägg och socker. Smält smöret, tillsätt äggvispet och majsstärkelsen utrört i citronsaften.
  7. Vispa tills krämen tjocknar. Låt svalna, rör i den då och då.
  8. Smält smöret tillsammans med chokladen på mycket svag värme. Rör ner florsocker, apelsinsaft och rivet apelsinskal.
  9. Låt svalna till bredbar konsistens.
  10. Dela kakan till två bottnar, bred citronkrämen på den understa och täck med den andra. Tryck till lätt.
  11. Bred apelsinkrämen över och dekorera med chokladägg och strössel.
  12. Ställ kakan svalt och ta fram den 30 minuter innan den ska serveras.
  13. Tips: Fyll gärna kakan innan citronkrämen är helt kall.

Kommentarer

den såg väldigt god ut så den lägger jag in hos mig, tack så mycket
Denna var mäktig och god med dessa uppfriskande smaker. Passade bra in på påskbordet!

Liknande recept

@neta71

Mammas ansjovistårta

Det är världens godaste och enklaste ansjovistårta. även de som inte tycker om fisk äter denna tårta. Perfekt till påsk och midsommar, men även…

@soleado

Apelsinmunk

En unik söt efterrätt till Påskfesten. Min inspiration kommer från spanska buñuelos de viento (vindmunkar) från Almogía Málaga, ett arabiskt recept som detta är…

@fetgnu

Krämig chilisill

Sillen är en viktig del i våra högtider. Jul, påsk och midsommar är sillen i centrum. Själv älskar jag sälta, krämighet och hetta! Därför…