Familjens moussetårta med ägglikör

En klar favorit för oss som gillar ägglikör. Här med en mördegsbotten. Recept på hemgjord ägglikör finns bland mina recept.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Mördegsbotten:
  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 2 ½ - 3 dl vetemjöl
  • 1 msk kakao
  • Ägglikörmousse:
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl florsocker
  • 1 tsk äkta vaniljsocker
  • ½ dl ägglikör
  • 8 gelatinblad
  • Rivet skal från 1 apelsin
  • Dekoration:
  • 25 g riven mörk choklad

Gör så här

  1. Arbeta ihop mördegen, gärna i en matberedare. Börja med den mindre mängden mjöl då äggen varierar i storlek.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22-24 cm i diameter. Nagga den med en gaffel.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175º, ca 25-30 minuter. Låt svalna.
  4. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. Krama ur dem och smält på svag värme på spisen eller på högsta effekt i mikron i 10 sekunder. Låt svalna något.
  5. Vispa grädden lätt, blanda ner flor- och vanlijsocker och vispa tills det tjocknar.
  6. Rör ner likör och apelsinskal. Vispa ner gelatinet och blanda väl.
  7. Bred ut moussen jämnt över bottnen och ställ formen kallt i minst 4 timmar så den stelnar. Förvaras svalt tills den ska serveras.
  8. Lossa kanten. Jag brukar doppa en kniv i hett vatten så går det lätt.
  9. Riv mörk choklad över.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…