Farmors glass med rostade mandlar

Lyxig smak, alltid omtyckt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 1,13 dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 msk congac
  • 1 teskedsudd finstött kaffe

Gör så här

  1. Vispa äggulor och socker till pösig massa. Blanda i cognacen droppvis redan efter första pösigheten.
  2. Vispa tills all cognac är med.
  3. Vispa grädden i en skål för sig till en kraftig och stadig massa, så att den släpper vispen. Grädden får inte bli som smör! Blanda i grädden i smeten.
  4. Kaffesmaken blandas i sist. Smeten ska nu vara fyllig - inte simmig!
  5. Häll i osmord rund form med hål i mitten.
  6. Låt frysa 5-6 timmar. Köp färdigrostade mandlar, som inte är saltade. Eller rosta själv i gjutjärnspanna. Alternativt kan man köpa mandelflingor/spån och rosta enligt beskrivningen nedan: "Rosta i osmord gjutj.:".
  7. Om du istället köper hela sötmandlar och rostar själv tar det ganska lång tid, närmare en timme, men blir betydligt LYXIGARE och godare. Skålla, skala av, skär mandlarna i strimlor.
  8. Rosta i osmord gjutjärnspanna tills de får en guldbrun färg. Var aktsam med att inte ha för hög värme. 1:an eller 2:an. Rör ständigt!
  9. Servera glassen med mandlarna överströdda eller i skål bredvid om det finns allergiker.
  10. Glassen bör stå rumstemperatur i ca 30 minuter innan den stjälps upp på ett fat. Den får inte vara för kall vid serveringen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…