Festligt krämfylld apelsinkaka

Den här festliga kakan gör alltid succé. Den har apelsin i både smeten, fyllningen och garneringen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 2 stora ägg
  • Rivet skal av ½ apelsin
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning:
  • 100 g smör
  • 2 ½ dl florsocker
  • 1 äggula
  • Saft av ½ apelsin
  • Rivet skal av ½ citron
  • Garnering:
  • 2 ½ dl florsocker
  • Ca 1 ½ msk pressad apelsinsaft
  • Skinnfria apelsinklyftor
  • Citronmeliss

Gör så här

  1. Ugn: 175 grader.
  2. Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt kraftig omrörning.
  3. Blanda samman mjölet med bakpulver och rivet apelsinskal. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör till en slät smet.
  4. Häll smeten i smord och bröad form, ca 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna på galler.
  5. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Rör tills det blir en fluffig, läckert gul kräm.
  6. Dela kakan i två bottnar och bred apelsinkrämen över den undre. Lägg samman kakan
  7. Rör ut florsocker med pressad apelsinsaft och bred glasyren över kakan. Låt glasyren stelna. Garnera med hinnfria apelsinklyftor och lite citronmeliss. Kakan går att frysa utan glasyr och fyllning.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…