Fikonkaka med valnötter

Härliga kaka till jul!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 1 hålform
  • 200 g mjukt smör
  • 150 g ljust muscovadosocker (eller farin)
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk malet pomeransskal
  • 100 g torkade fikon, hackade
  • 1/2 dl calvados eller konjak
  • 50 g valnötskärnor, hackade

Gör så här

  1. Rör smör och socker pösigt, använd köksmaskinens rörspade eller elvisp.
  2. Tillsätt äggen, ett i taget, och grädde. Smeten kan börja spricka, men den går ihop igen när mjölet tillsätts.
  3. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och pomerans. Vänd ner mjölblandningen i smeten tillsammans med fikon, calvados eller konjak och valnötter.
  4. Klicka smeten i en väl smord och bröad hålform som rymmer 1 1/2 liter. Dunka formen mot bänkskivan så att smeten packar sig jämnt.
  5. Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader cirka 45 minuter. Prova med en sticka, det ska inte fastna smet på stickan när kakan är färdig.
  6. Ta ut kakan och låt den stå i formen 5–10 minuter innan den stjälps upp på galler och får kallna under formen.
  7. Slå in kakan i alfolie och låt den mogna några dagar på svalt ställe.
  8. Kakan kan eventuelt droppas med lite extra calvados eller konjak medan den står till sig.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…