Fina aprikosgifflar

Små, läckra gifflar med aprikos och mandel passar perfekt på kaffekalaset.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl kaffegrädde, ljummen
  • ½ tsk salt
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 7½ - 8 dl vetemjöl
  • 100 g smör (mjukt)
  • Fyllning:
  • 50 g smör rumstemp
  • 50 g mandelspån
  • 2 msk strösocker
  • ½ dl aprikosmarmelad
  • 50 g torkade aprikoser
  • Pensling och garnering:
  • 1 ägg
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Ugnsvärme 225 grader
  2. Smula ner jästen i en skål. Värm grädden till knappt 37 grader. Tillsätt salt, socker, ägg och äggula. Blanda i hälften av mjölet. Rör i smöret klickvis. Ta i resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek 45-60 minuter.
  4. Fyllning:
  5. Rör ihop smör, mandelspån, socker och marmelad. Hacka aprikoserna och rör i dem.
  6. Dela degen i två delar. Kavla ut en rund platta, ca 30 cm i diameter, av varje. Dela varje i 8 snibbar. Lägg en klick fyllning på varje och rulla samman till gifflar från långsidan. Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  7. Pensling och garnering:
  8. Pensla med med lätt uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
  9. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…