Fransk äppelpaj

Låt dig inspireras av en äkta fransk äppelpaj! Med äppelskivor i ett vackert mönster och gelé med sydländsk smak av aprikos blir det en underbar efterrätt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 msk kallt vatten
  • Smör eller margarin till formen
  • Fyllning:
  • 5 syrliga äpplen
  • ½ dl strösocker
  • 200 g aprikospuré

Gör så här

  1. Hacka samman matfett och mjöl med en kniv. Arbeta raskt in de övriga ingredienserna. Låt degen vila minst en timma i kylskåp. Pensla pajformen med smält matfett.
  2. Kavla ut degen till en rundel, som ska vara något större än formen. Klä bottnen och insidorna av formen med degen.
  3. Nagga bottnen med en gaffel, annars blåser den upp och blir ojämnd under gräddningen. Grädda i 225 grader, ca 15 minuter.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem på pajdegsbottnen. Strö över sockret. Grädda pajen i 200 grader ca 25 minuter.
  5. Bred purén över pajen medan den är varm. Servera den ljummen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…