Fransk citrontarte

Fyllningen har en mild och god citron- och mandelsmak. Den kan se litet skuren ut men blir perfekt efter gräddning.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • Citronkräm:
  • 100 g sötmandel
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • Rivet skal av 2 citroner
  • Saft av 1 citron (3/4 dl)
  • Maräng:
  • 2 äggvitor
  • 1 krm salt
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 dl socker

Gör så här

  1. Hacka samman smör, socker, mjöl och salt. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 30 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och ställ i kylskåpet ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225°.
  3. Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, mandel, citronskal och -saft och fördela smeten i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
  4. Vispa äggvitorna tillsammans med salt och citronsaft till riktigt fast skum. Tillsätt sockret, litet i taget, under fortsatt vispning. Bred marängsmeten toppigt över tarten.
  5. Sänk värmen till 200°. Grädda tarten ytterligare ca 6 minuter eller tills marängsmeten fått fin färg.

Kommentarer

Du har varit flitig! Tack så jättemycket för kommentar, betyg och bild. :-D
Jättegod tarte. Hade med den på jobbet för att de skulle få bilda sig en uppfattning om den. Alla tyckte om den, verkligen. :)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…