Fransk pajdeg med ägg på klassiskt vis

Bör provas ! :D

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 12 dl mjöl
  • 4 krm salt
  • 500 gram smör
  • 4 st ägg(gula)
  • 8 msk vatten

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt på ett bakbord. Gör en ring av mjölet och tillsätt smör små bitar. Knåda ihop med fingrarna.
  2. Gör en grop i mitten av mjölsmöret och tillsätt äggula och lite vatten. Använd fingertopparna och blanda ut ägg och vatten med mjölet lite i taget.
  3. Knåda ihop till en boll och bearbeta degen till en jämn deg.
  4. Lägg degen, inlindad i plastfilm eller i en plastpåse, i kylskåpet i minst 30 minuter. Helst i 2 timmar eller över natt.
  5. Smörj en pajform med matfett.
  6. Kavla ut en tunn deg (3mm) och lägg i pajformen. Skär bort kanterna.
  7. Stick upprepade hål i degen med en gaffel.
  8. Förgrädda helst pajdegen 10-12 minuter i ugn på 200°C, vilket ger fastare pajskal.
  9. Äggula gör degen fastare. Gör gärna degen dagen före pajen skall lagas. Det går bra att blanda degen i en bunke.
  10. Låter man deg med form stå i frysen en stund, så sjunker inte kanterna ner vid gräddning.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…