Friterad blomkål med myntasås

När jag var i Italien blev jag bjuden på friterad blomkål. Det var otroligt gott. Det serverades till en köttbit, men på många platser speciellt i Indien serveras det som snacks. Det kan jag mycket väl tänka mej att det är gott att doppa den heta blomkålen i en kall myntasås.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Myntasås:
  • 2 kvistar mynta
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • Salt
  • Svartpeppar
  • ½ tsk färskpressad citron
  • Paprikapulver
  • Friterad blomkål:
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 1 krm chilipeppar
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm bakpulver
  • ½ blomkålshuvud, ca 500 g
  • Olja till fritering

Gör så här

  1. Skölj myntan och hacka bladen fint. Vispa yoghurten krämig och blanda ner myntan. Smaka av med salt, peppar, pressad citron och paprikapulver. Låt yoghurtsåsen stå i kylen.
  2. Blanda kikärtsmjöl, ½ tsk salt, chilipeppar, spiskummin och bakpulver. Vispa ner 1 - 1 ½ dl vatten, lite i taget, med elvispens degkrokar. vispa tills smeten är slät och tjockflytande. Låt smeten svälla 10 min.
  3. Skölj och ansa blomkålen och dela den i buketter. Koka upp rikligt med saltat vatten och blanchera blomkålsbuketterna 1 minut. Spola under kallt vatten, låt rinna av väl och torka av blomkålen med hushållspapper.
  4. Hetta upp oljan till 160ºC i en fritös. Har man inte en fritös så går det bra att fritera i kastrull eller wok. Testa att oljan håller rätt temperatur genom att lägga i en brödbit. Om den snabbt blir gyllene är oljan tillräckligt het. Doppa blomkålsbuketterna i frityrsmeten och fritera dem i omgångar, ca 4 min. Vänd dem då och då.
  5. Låt den friterade blomkålen rinna av på hushållspapper och torka av den lätt med papper.
  6. Servera blomkålen varm med myntasåsen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept